wybierz język:
 
 
 
 
 
 
 
 
kaczki jesień2017 motyl2017 liście2017 parkkroczewo Slide stróżewo 2016 gimbus ilovezaluski FT2014 staw2017 motyl2 ptaki2 liść wrzos malina załuski liście2 nowe.2017
 
 
 
 

Drukuj Ogłoszenie

2014-07-16 13:27:32

Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Płońsku informuje o obowiązku rejestracji produkcji pierwotnej

 
 
 
 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku informuje, że podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy bezpieczeństwie dnia  25 sierpnia 2006r.  o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2010r. nr 136 poz. 914),  w terminie co najmniej na 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.

We wniosku należy podać zakres i wielkość produkcji, rodzaj produktów pochodzenia roślinnego wraz z dołączonym zaświadczeniem o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.

Prowadzenie działalności bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów będzie skutkowało  wymierzeniem kary pieniężnej zgodnie z art. 103 ust.1 i art. 104 ust. ww. ustawy.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku przypomina o obowiązkach ciążących na plantatorach i punktach skupu owoców miękkich w tym truskawek i malin w zakresie stosowania zasad higieny w ramach Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej ( GMP ) i Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP).

Organem właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku, ul. Sienkiewicza 7a , 09-100 Płońsk

Do pobrania:

Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w siedzibie stacji lub na stronie internetowej  www. plonsk.psse.waw.pl

Ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej;

Załącznik I część A  Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) określa ogólne przepisy higieny, które muszą być spełnione przez podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej (produkcji podstawowej) oraz  działań  powiązanych, a ponadto zawiera zalecenia do wytycznych dobrej praktyki higieny.

 
 
 
 
 
 
 
 

Urząd Gminy Załuski
Załuski 67
09-142 Załuski

NIP: 567-14-67-294

Czas pracy urzędu:

od pon. do piąt.
od godz. 7.45 do 15.45

 
 
 
 
Nr telefonów centrali głównej:

+48 23 66 19 013
+48 23 66 19 120
+48 23 66 19 107

+48 23 66 19 146
+48 23 66 19 096
+48 23 66 19 289

 
 
 
 

© Copyright zaluski.pl

 
 
 
 

Projekt i wykonanie: Avero we współpracy z  Software & Service

 
 
 
 
Informujemy Państwa, że od 1 sierpnia 2017 r. można składać wnioski z programu 500+ w Urzędzie Gminy Załuski. Więcej informacji pod nr tel. 23 661 90 13 wew. 108|Informujemy dzieci i młodzież z terenu gminy Załuski, że czynna jest świetlica środowiskowa w miejscowości Załuski 77 (budynek obok Policji). Zapraszamy od pon. do piąt. w godz. 10:00 - 18:00|Zapraszamy na fanpage Urzędu Gminy Załuski na fecebooku. Adres: https://facebook.com/ugzaluski Informujemy, że z dniem 16.10.2017 r. zmienił się administrator gminnego facebooka.|Urząd Gminy Załuski informuje o zmianie rachunku bankowego, na który należy wpłacać zobowiązania pieniężne z tytułu podatków: Bank Spółdzielczy w Załuskach Nr 60 8241 0009 2001 0000 0390 0023|