wybierz język:
 
 
 
 
 
 
 
 
kaczki jesień2017 motyl2017 liście2017 parkkroczewo Slide stróżewo 2016 gimbus ilovezaluski FT2014 staw2017 motyl2 ptaki2 liść wrzos malina załuski liście2 nowe.2017
 
 
 
 

Drukuj Komunikat

2015-04-20 08:31:35

Norowirusy w żywności

 
 
 
 

INFORMACJA DLA PLANTATORÓW I PUNKTÓW SKUPU

W związku ze zbliżającym się sezonem zbioru owoców miękkich oraz znacznym wzrostem powiadomień zgłaszanych do systemu RASFF w związku z zakażeniami owoców ( truskawek i malin) pochodzących z Polski,  patogennymi wirusami przenoszonymi przez żywność,  Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku informuje, że skażenie owoców norowirusami najprawdopodobniej  następuje na etapach produkcji pierwotnej:

-  uprawy owoców:  nawożenie pól fekaliami,  nawadnianie zanieczyszczoną wodą,

-  pozyskiwania: zbiór ręczny, niezachowanie okresów karencji, transport,  przetwarzania, pakowania.

Norowirusy powodują zatrucia pokarmowe.

Do zakażenia człowieka może dojść bezpośrednio poprzez kontakt z chorymi osobami lub pośrednio z przedmiotami, powierzchniami zanieczyszczonymi wymiocinami, fekaliami, albo przez spożycie skażonej żywności lub wody. Najskuteczniejszą formą zapobiegania wirusowym infekcjom pokarmowym przenoszonym przez żywność jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny wśród osób zajmujących się pozyskiwaniem i przetwarzaniem żywności.

W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności należy:

-  stosować odpowiednie metody nawożenia oraz zapewnić właściwe używanie środków    

   ochrony roślin i biocydów, zgodnie z instrukcjami,

-  przestrzegać okresów karencji,

-  stosować do uprawy i mycia owoców wodę o odpowiedniej jakości zdrowotnej,

-   zapewnić dostęp wszystkim pracownikom do toalet  stałych lub przenośnych,

-   zapewnić urządzenia do mycia rąk pod bieżącą wodą pracownikom plantacji i skupu,

-  zapewnić czystą odzież przy wykonywaniu pracy,

-  zapewnić czysty sprzęt i opakowania do zbioru owoców,

-  transportery i/lub kontenery  do przewozu owoców muszą być utrzymane w czystości i dobrej kondycji

   technicznej, aby chronić środki spożywcze przed zanieczyszczeniem,

- respektowany zakaz pracy dla osób z objawami takimi jak:  biegunka, wymioty,  temperatura lub żółtaczka,

-  zakaz wejścia osób nieupoważnionych w tym dzieci,

-  przestrzegania stosowania zasad GHP i GMP przez pracowników.

Rolnicy produkujący lub zbierający produkty roślinne powinni prowadzić dokumentację dotyczącą stosowania środków ochrony roślin i biocydów, występowania szkodników lub chorób, które mogą zagrozić bezpieczeństwu produktów pochodzenia roślinnego.

Egzekwowanie zasad higieny podczas zbioru truskawek i malin powinno być wymagane na bieżąco ! Nieprzestrzeganie warunków higienicznych na plantacjach  jest kryterium dyskwalifikującym towar w związku z czym nie powinien być on przyjęty do punktu skupu.

Podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy bezpieczeństwie dnia  25 sierpnia 2006r.  o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2010r. nr 136 poz. 914).

 
 
 
 
 
 
 
 

Urząd Gminy Załuski
Załuski 67
09-142 Załuski

NIP: 567-14-67-294

Czas pracy urzędu:

od pon. do piąt.
od godz. 7.45 do 15.45

 
 
 
 
Nr telefonów centrali głównej:

+48 23 66 19 013
+48 23 66 19 120
+48 23 66 19 107

+48 23 66 19 146
+48 23 66 19 096
+48 23 66 19 289

 
 
 
 

© Copyright zaluski.pl

 
 
 
 

Projekt i wykonanie: Avero we współpracy z  Software & Service

 
 
 
 
Informujemy Państwa, że od 1 sierpnia 2017 r. można składać wnioski z programu 500+ w Urzędzie Gminy Załuski. Więcej informacji pod nr tel. 23 661 90 13 wew. 108|Informujemy dzieci i młodzież z terenu gminy Załuski, że czynna jest świetlica środowiskowa w miejscowości Załuski 77 (budynek obok Policji). Zapraszamy od pon. do piąt. w godz. 10:00 - 18:00|Zapraszamy na fanpage Urzędu Gminy Załuski na fecebooku. Adres: https://facebook.com/ugzaluski Informujemy, że z dniem 16.10.2017 r. zmienił się administrator gminnego facebooka.|Urząd Gminy Załuski informuje o zmianie rachunku bankowego, na który należy wpłacać zobowiązania pieniężne z tytułu podatków: Bank Spółdzielczy w Załuskach Nr 60 8241 0009 2001 0000 0390 0023|